2021.10.22. A felekezetek közössége ma – MEÖT cikluszáró beszámoló

A felekezetek közössége ma

MEÖT cikluszáró elnöki jelentés, 2012-2021.

 

„…hogy hirdessétek nagy tetteit annak, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket… (1Péter 2,9)

Valljuk, hogy Isten nagy, szabadító tette egyszülött Fiában, Jézus Krisztusban történt. Őáltala teremtett, gondot visel és újjáteremt. Életünk minden eseménye is Isten szabadító, kegyelmes tettére utal. Vegyük észre ezt! Ezért ma – nehéz és ellentmondásos időkben – a különböző felekezetek együttes közösségben valljuk: Jézus Krisztus Isten Fia, Megváltó, aki sokféle sötét tévelygésből csodálatos világosságra hívott el minket. Van út, van irány, van szabadságban megélt igazodás, szakadéktól óvó korlát, és van boldog megérkezés. Isten, az Ő nagy tetteit a krisztusi megváltásban mutatta meg, amelynek szolgálatra hívő öröme földi életünk minden percét átjárja. Közös hitvallásunk közös szolgálatra hív. A feltámadott Úr általunk szól, cselekszik. Micsoda máltóság ez! Lejárt az öncélú felekezeti viták ideje: együtt kell hirdetnünk és élnünk az evangéliumot, azok felé is, akik egészen mást gondolnak a világról, mint mi. Az „eredményt” majd a cselekvő Isten kegyelme ajándékozza, akarata és jótetszése szerint. A mi felelősségünk a szelíden, de prófétaian határozott tanúság, valamint a minden nyomorúságunk ellenére is hiteles – folyamatosan megszentelődő – élet. A hitvalló soha nem adja fel hitét, Krisztus evangéliumát, keresztyén örökségét, és soha nem gerjeszt békétlenséget, gyűlöletet, legfeljebb vállalja a tanúsággal járó szenvedést. Együtt tanúskodni, hitelesen hitvallósan, és mégis „felülemelkedett” lélekkel, szentlekesen; ez a felekezetek közösségének küldetése ma.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsában (MEÖT) valóban megéljük ezt a közösséget. A MEÖT 11 tagegyháza[1] és 20 egyházakhoz kötődő, támogató szervezete[2] imádságos felelősséggel, közös istentiszteleteken, igehirdetésben, gyülekezetekkel való kapcsolattartásban, számos együttes jelenlétben, egyházi és közéleti nyilatkozatban, szolgálatban, általa szervezett országos és regionális konferenciában, programban éli meg a felekezetek közösségét. Az Ökumenikus Tanács együttműködési fórumot kínál a magyarországi egyházaknak és egyházi szervezeteknek és legfontosabb feladatának az egyházak közötti együttes munkálkodás erősítését és a Jézus Krisztusról való közös bizonyságtételt tekinti. Az Ökumenikus Tanács a genfi székhelyű Egyházak Világtanácsának (WCC – World Council of Churches) magyarországi nemzeti szervezete, és társult tagja a szintén genfi székhelyű Európai Egyházak Konferenciájának (CEC – Conference of European Churches). A MEÖT részt vesz az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) munkájában, valamint széleskörű nemzetközi kapcsolatokat tart fenn öt kontinens nemzeti egyházi tanácsaival és nemzetközi egyházi szervezeteivel, koordináló szerepet vállal a magyar egyházak nemzetközi munkájában és számos nemzetközi rendezvény szervezője hazánkban. Meggyőződésünk, hogy az evangélium örömhírét a különböző egyházak csak testvéri közösségben tudják hitelesen hirdetni, melyből kicsendül az a hitbéli meggyőződés, hogy Krisztusban egy test tagjai vagyunk.

A MEÖT, bizottságain keresztül, elismert teológiai munkát végez, szakmai konferenciákat szervez, kiadványokat jelentet meg. Ezeket a bizottságokat itt csak felsorolni tudom: Teológiai és Keresztyén Egység Bizottság, Szociáletikai Bizottság, Női Bizottság, Missziói és Evangelizációs Bizottság, Theológiai Szemle Bizottság, Október a Reformáció Hónapja (ORH) Bizottság, Vallásközi Dialógus Bizottság, Ifjúsági Bizottság. Ki kell emelnem a külön szervezetként, de ökumenikus elkötelezettséggel működő, világhírű szolgálatot: az Ökumenikus Szeretetszolgálatot. Állandó kiadványaink: Theologiai Szemle, ökumenikus imaheti füzet, világimanapi füzet, konferenciákról készült kiadványok, teremtésvédelmi anyagok, házasság hete kiadványok, októberi reformációi kiadványok. Honlapunkon minden aktuális információ elérhető.

Hálásak vagyunk az Úrnak, a MEÖT évente rendszeresen megszervezett alkalmaiért, amelyek sokak épülésére, egyre nagyobb részvétellel és kommunikációs visszhanggal kerülhetnek megrendezésre. Azt éljük át ezeken az alkalmakon, amit a tanítványok is átéltek a megdicsőülés hegyén: jó volt együtt lenni Urunkkal és egymással, a végső reménység bizonyosságában. Ezeknek az alkalmaknak szintén csak a felsorolására van most lehetőségem, és nagy részükben, évről-évre tevékeny szolgálatot is végezhettem: ökumenikus imahetek (a Dunántúl összes katolikus püspöki székhelyén, évről-évre igét hirdetek), Aliansz imahét, női imanap, házasság hete, betegek világnapja, pünkösdi vigília az ifjúság számára, „Ez az a nap” találkozó, Református Zenei Fesztivál ökumenikus nyitottsággal, protestáns augusztus 20., szeptemberi teremtésvédelmi alkalmak, zarándokmozgalmak, csendházak, felekezeti és országos tematikus években való részvétel (Családok éve), keresztyénség védelmével kapcsolatos konferenciák, „három történelmi felekezet” találkozója, „Püspökkenyér” MTV fórum (tíz éves műsor, eddig 124 adással), havi fogadóórák. Külön ki kell emelni az egy hónapos „Október a reformáció hónapja” (ORH) rendezvénysorozat, azon belül a zenés megnyitót, a missziói vasárnapot, a Reformációi Gálaestet az Urániában, a közös reformációi úrvacsorás istentiszteletet, valamint az október 31-i koszorúzást és istentiszteletet. Havonta tartunk elnökségi üléseket, ahol minden tagegyház képviselője jelen van. Itt minden közös szolgálat, aktuális és kényes kérdés is testvéri szeretettel, valamint hitvalló és teológiai felelősséggel kerül elő. Évente kétszer szervezzük meg közgyűlésünket, a törvényi előírások szerint.[3] A testvéri, személyes kapcsolattartás gyakori a tagegyházvezetők és a gyülekezetek között.

Az elmúlt tíz esztendőben kiemelt, rendkívüli feladatok között is megélhettük a felekezetek közösségét. Ezek közül a MEÖT több esetben felelős szervező lehetett, ahol MEÖT elnökként nekem is kiemelt szolgálat, azaz felelősség jutott. Ilyen volt az „Európai Egyházak Konferenciája” (CEC) 2013. évi nagygyűlése, július elején, továbbá a nyitó istentiszteleten való szolgálat. Ennek előkészítéseként az EVT főtitkára 2013 tavaszán látogatáson járt Magyarországon, ahol többek között kíséretünkben találkozott a tagegyházak vezetőivel és kormányzati vezetőkkel. Aktívan részt vettünk a „Societas Oecumenica” 2014. évi augusztusi konferenciáján. Hálásak vagyunk a „Reformáció 500” jubileum 2017-es évfordulójának számos építő, közös szolgálatáért. Nagy áldás volt, hogy a MEÖT elnökeként, 2017. október 31-én én hirdethettem Isten Igéjét a Papp László Arénában, élő közvetítésben is. Továbbá számomra, mint MEÖT elnök számára, rendkívüli, izgalmas és tanulságos volt a Magyar Bibliatársulat Alapítvány Szöveggondozó Bizottságát vezetni, ahol minden tagegyházunk tudós teológusa készítette elő a RUF 2014-es kiadását. A Családok évét a MEÖT 2018-ban kiemelte, minden programjában megjelenítette, ugyancsak az Üldözött keresztyének tematikus évét is. A 2021-es Eucharisztikus Világkongresszuson a MEÖT képviseltette magát, protestáns felekezeteink teológiailag foglalkoztak az úrvacsora kérdésével. 2021. szeptember 12-én, testvéri szeretetben minden felekezet képviselője találkozott Ferenc pápával, ahol elnökként, mindannyiunk nevében köszönthettem a pápát. A találkozó, a protokolláris kereteken túl olyan testvéri közösséggé lett, ami a pápára nagy hatást gyakorolt, és ezt külön kiemelte hazafelé vezető útján.

Szeretnék köszönetet mondani a bizottságok vezetőinek, valamint az elnökségnek: Elnök: Steinbach József református püspök. Főtitkár: dr. Fischl Vilmos. Alelnök: Kondor Péter evangélikus püspök. Alelnök: Pataky Albert pünkösdi egyházelnök. Alelnök: Magyar Péter Marius ortodox esperes. Elnökségi tag: Papp János baptista egyházelnök. Felügyelő Bizottság Elnöke: Dr. Khaled-A. László metodista szuperintendens. Főtitkár: Dr. Fischl Vilmos evangélikus lelkész. Munkatársak: Balás Eszter – személyi asszisztens, Nagyné Lehoczki Anita – gazdasági vezető, Rigó György – gondnok, Szabó Margaréta – gondnok. Missziói és Evangélizációs Biztottság: Nemeshegyi Zoltán. ORH Bizottság: Dr. Bódiss Tamás. Vallásközi Dialógus Bizottság: Dr. Szentpétery Péter. Teológiai és Keresztyén Egység Bizottság: Dr. Börözsönyi József. Theologiai Szemle Szerkesztő Bizottság: Dr. Kádár Zsolt. Szociáletikai Bizottság: Dr. Fazakas Sándor. Ifjúsági Bizottság: Bacsó Benjámin. Női Bizottság: B. Pintér Márta. Számvizsgáló Bizottság: Dr. Kohán Péter. Felügyelő Bizottság: Dr. Khaled. A. László.

Szeretném megköszönni Dr. Fischl Vilmos főtitkár úrnak eddigi tíz éves, odaadó szolgálatát, aki mindig nagy figyelemmel és rengeteg munkával vezette az Ökumenikus Tanácsot, azt hitben, szolgálatban megelevenítette, minden tekintetben súlyt, elismertséget adott közös hitvalló igyekezetünknek, igen fontos időkben.

Korunk konkrét történései során, Isten Lelke arra buzdít bennünket, hogy együtt hirdessük és éljük meg Jézus Krisztus evangéliumát. Ennek része a diakónia, különösképpen azok felé, akiket az Isten ránk bízott; valamint ennek a szolgálatnak része a keresztyén kulturális örökségünk védelme is, vagyis gyökereink megerősítése. De a keresztyénség nemcsak diakónia, és nemcsak kulturális örökségvédelem, hanem ennél sokkal több; annak megvallása és megélése, hogy Jézus Krisztus az egyetlen megoldás, aki örök életet, üdvösséget ajándékoz a világnak. Ennek a szolgálatnak elengedhetetlen eleme a prófétai hang bátorsága, amikor merünk szólni is, rámutatni arra, ami nem Isten akarata szerint való, ami nem jó, és nem szolgálja sem Isten dicsőségét, sem a másik ember javát. Mindezek mellett hadd fogalmazzam meg azt az állandó imatémámat is, miszerint naponta kérem Megváltó Urunkat, hogy emberi önzés, gyarlóság, a megújulás köntösében feltűnő önmegvalósítás okán, ne engedje tovább szakadozni az Ő szent testét, látható egyházát.

„Az egyház egzisztenciája hit dolga, a hit kockázatával együtt, és az egyház addig egyház, amíg ezt a kockázatot viseli, és minden külső elvárástól függetlenül, minden erejével át akarja adni a felülről való, krisztusi üzenetet mindenkinek!” (Ravasz László)

Hálás vagyok ezért a tíz esztendőért, a két ciklusért, köszönöm a szeretetet, a bizalmat. „Velünk az Isten!” (Máté 1,23)

Budapest, 2021. október 22.
Steinbach József, református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke

________________________________________________________________________________________________________________

[1] Tagegyházak: Magyarországi Református Egyház, Magyarországi Evangélikus Egyház, Magyarországi Baptista Egyház, Magyar Pünkösdi Egyház, Magyarországi Metodista Egyház, Budai Szerb Ortodox Egyházmegye, Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus – Magyarországi Ortodox Exarchátus, Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház, Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye, Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje (Moszkvai Patriarchátus), Szent Margit Anglikán/Episzkopális Egyház.
[2] Megfigyelő/együttműködő tagok:  Magyar Katolikus Egyház, Magyarországi Unitárius Egyház, Isten Egyháza, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, Magyar Bibliatársulat Alapítvány, Ökumenikus Tanulmányi Központ, Keresztyén Ökumenikus Baráti Társaság, Keresztyén Orvosok Magyarországi Társasága, Magyar Cserkészszövetség, Budapesti Nemzetközi Egyház, Keresztyén Ifjúsági Egyesületek Nemzeti Szövetsége, Üdvhadsereg Szabadegyház Magyarország, MNC Magyar Népfőiskolai Collégium, Jézus Testvérei Ökumenikus Diakóniai Rend, Magyar Kékkereszt Egyesület, Keresztyén Ökumenikus Diákegyesület, Keresztény Vasutasok Egyesülete, Aliansz Magyar Evangéliumi Szövetség, Habitat for Humanity Magyarország Alapítvány, PRUSZ Protestáns Újságírók Szövetsége, Magyar Ókatolikus Misszió Egyesület, Evangéliumi Szabadegyházak Szövetsége, Alpha Alapítvány.
[3] A MEÖT civil szervezetként működhet.