2022.12.01. Hűséges cseresznyefánk recenzió Márton Gergely

Hűséges cseresznyefánk

Fotóról egy arc, bármely szögből és bármikor is pillantunk felé, mindig ránk néz, ha a modell a fényképezés közben egyenesen az objektívbe nézett; a gép „szeme” lesz a mi szemünk, ezért az érzés. Valahogy így vagyunk Isten igéjével is, bárhonnan és bármikor is fordulunk felé, az mindig ránk néz. De ez a nézés nem optikai csalódás, hanem az Úr valóságos figyelme, Szent Lelke által szólít meg minket, valóságosan, egyen-egyenként. Így lehetséges az, hogy egy-egy prédikáció a szükséges szentlelkes felkészülés, retorikai, előadástechnikai tudáson túl is azt érezteti a padban ülővel, hogy az hozzá szól, neki aktuális. Azért, mert Isten megszólító üzenetét hallja.
Steinbach József „Hűséges cseresznyefánk” című imádságos könyvét olvasva is ezt érezzük. Hozzánk szól személyesen, mert tisztán „csak” az Úr üzenetét közvetíti.

A címben szereplő cseresznyefa ott áll a parókia udvarán. Aki látta, pontosan érti, amit a szerző az előszóban így fogalmaz meg: „remény koronáját fonva égbe nyújtózó tornyaink köré…” Telente korhadó, öreg törzse emberileg már nem kecsegtet sok jóval, de minden tavasszal újra rügybe, virágba öltözik és ontja gyümölcsét. A megtartó, oltalmazó, életet, gyümölcsöző új életet adó kegyelem ígérete jelenik meg ágain.

Steinbach József imádságos könyvében is az Úrtól nyert vigasztaló, erőt és bátorítást adó isteni gondviselés jelenik meg. Kötete két fő részből áll. Az elsőben a Kossuth Rádióban elhangzott reggeli meditációs áhítatok szerepelnek. Ez nagyon különleges és nehéz műfaj. Pár perc az egész és a rádióban csak verbális kommunikáció áll a rendelkezésre, hogy a hallgatót megfogja, megérintse. Derekas szentlelkes felkészülést igényel, de egyre inkább szükség van ezekre a „perc” műfajokra napjaink rövid üzenetekre szorítkozott világában. Tizenkét ilyen meditáció írott anyaga szerepel a könyvben, két sorozat. Az első idén áprilisban, húsvét idején hangzott el: a várakozástól a nagypénteki ürességen, majd a sír ürességén át a feltámadásig. Talajt vesztett korunkban, a háború és a válságok idejében nyújtanak boldog bizonyosságot Isten megtartó kegyelméről, az Ő oltalmazó szeretetéről, amit kegyelemből, Jézus Krisztus által nyerünk el. Válogatott bibliai versek alapján tárja elénk a szerző a boldogság, a szilárd alap, az áldás, az életünket felragyogtató megváltás örömének üzenetét, a biztos vezetést. Olvasásuk után nyitott szívvel és értelemmel imádkozhatunk Feltámadott Urunkhoz, hogy Ő tisztítsa meg életünket: „Feltámadott Urunk! Őrizz meg tisztán! A megfáradástól erőddel, a megszomorodástól örömöddel, a kilátástalanságtól reményeddel, a gyűlölettől megváltó szereteteddel, a gőgtől hatalmas krisztusi alázatoddal, az ostobaságtól mennyei bölcsességeddel, a kísértésektől megtartó kegyelmeddel óvj meg minket tisztán!” (részlet Steinbach József „Hűséges cseresznyefánk” imádságos könyvéből)
A meditációs imádságok második sorozata októberben hangzott el. Ezek a tanító jellegű áhítatok nagyrészt az őszi hónapunkhoz kapcsolódó nemzeti ünnepek és megemlékezések összefüggésében biztatnak, adnak reményt, buzdítanak Istennek tetsző cselekvésre. Az októberi nemzeti ünnepek tematikája mellett a szerző életének egyes személyes mozzanatai, „narratívái” világítják meg az adott igevers üzenetét.
Elhangzását tekintve két sorozat, de mégis egy egység! Napjainkban, amikor annyi inger akarja átvenni az életünk irányítását, annyi tévútra ösztönző idea kísért meg nap-mint nap, ezek a tiszta forrásból merített áhítatok egy irányba mutatnak, az Úr felé. Ahogy azt Steinbach József prédikációiban többször elmondta, Isten igéje, akár a váltó a vonatot, helyes úton tartja életünket a biztos megérkezés reményével.

Az elhangzott meditációk írott anyagának aposztrofálása a fentiekben nem volt pontos megfogalmazás. A nyomtatott oldalakon a szöveg ugyanis vizuális élményt is ad. Az áhítatok versként, strófákra bontva olvashatóak, megjelenésük harmóniát, a szavak pontos értelmén túl esztétikai üzenetet is hordoznak. A forma, a szöveg tagolása a mondanivaló értelmezését segíti, és Steinbach József fotói a címadó cseresznyefáról szintén az üzenetet erősítik.

A kötet második egységében templomi és alkalmi imádságok olvashatók. Az első részben az igén keresztül az Úr szólít meg, az imádságokban az ember szól az élő Istenhez. Így lesz ez a kötet párbeszéddé.
Isten népe imádkozó nép. Az Úr elé visszük dolgainkat, halandó életünk nyomorúságát, örömét, magasztaljuk mindenre kiterjedő szeretetének nagyságát. Aki Isten nevét hívja segítségül, az ahhoz szól, aki a szívek egyedüli vizsgálója: „Mikor még nyelvemen sincs a szó, immár egészen érted azt, Uram” (Zsolt. 113,4). Legyen szívünkben és elménkben, hogy az élő egy igaz Istenhez szólunk, aki, bár méltatlanok vagyunk rá, imádságunkat az Úr Krisztusért bizonyosan meghallgatja.
A könyvben szereplő imádságok egy-egy adott esemény kapcsán születtek. A bennük megfogalmazott üzenet azonban több, mint az adott esemény. Az imádságok az Úrra fókuszálnak. Az Úr dicsőítése, a hála szava és a könyörgések mindig időszerűek, érvényesek bármely pillanatban. Ezért válik eggyé az Úrra tekintő pillantásunk ezekkel az imákkal, lesznek a szavai a mi szavaink. Kapaszkodók, de többek egyszerű érzelmi menedéknél. Érdemes értelmezni a szövegeket, és az esztétikai, érzelmi élményen túl elgondolkozni értelmükön.
Steinbach József imádságait olvasva, azért is hálát adok a Teremtőnek, hogy ezt a csodálatos nyelvet beszélhetjük, amivel ilyen gazdagon, ékes rendben lehet Őt magasztalni.

Még valami arról a cseresznyefáról. A parókia udvarán, az épület bejárata mellett áll. Ott van reggel, induláskor és este a megérkezésnél. Mellette, alatta elmenve lehet csak nekikezdeni a napnak, és mellette, alatta elmenve lehet csak hazaérkezni. Ott van a feladatokkal, gondokkal, kihívásokkal szegélyezett út elején, és ott van a megfáradt, talán néha csüggedt, de mégis a megérkezés örömével bíró út végén. Ne feledjük, amit a cseresznyefa jelképez, azt, amiről Steinbach József „Hűséges cseresznyefánk” című imádságos könyve szól, azt, ami Isten mindig ránk tekintő üzenete. Legyen velünk mindig az út elején bíztatásként, szilárd útmutatásként, oltalmazzon út közben, és a boldog megérkezésnél: ha szemed az Úrra néz, találkozni fog tekinteted az Övével, nem tévedhetsz el. Kegyelemben élünk, az Úr hűsége örökké tart: „Segíts mindenkor Terád tekintenünk, feltámadott Urunk, hogy el ne csüggedjünk, a hitből fakadó cselekvésben meg ne restüljünk, a reménységben meg ne fogyatkozzunk! Tudjuk, Urunk, hogy Te már meg is hallgattál minket.” (részlet Steinbach József „Hűséges cseresznyefánk” imádságos könyvéből)

Steinbach József imádságos könyve igényes szerkesztésben és kötésben a Dunántúli Református Egyházkerület kiadásában jelent meg 2022. decemberében. Ajánljuk a testvérek figyelmébe.

Márton Gergely